orchideje
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Orchideje

Zájem o pěstování orchidejí stále stoupá. A není divu, orchideje vynikají rozmanitostí květů a barev i dlouhodobým kvetením. Orchideje jsou převážně tropického původu a v bytech se daří celé řadě velmi pěkných druhů.

Nejsnáze se pěstuje Phalaenopsis. Český název můrovec se neujal, a není divu, spíš se této orchideji běžně říká „falenopsis“. Tento druh se vyznačuje opravdu širokou škálou barev, snad se nenajdou ani dvě zcela totožně vybarvené.

Cattleya je krásná orchidej s exotickými voskovými květy v odstínech růžové a červené, někdy žlutě žíhané. Květy mohou být až 14 cm široké. Kvete opravdu dlouho, i přes měsíc.Po odkvětu si rostliny musí nejméně 6 týdnů odpočinout, v té době je třeba omezit zálivku.

Miltonia má lodyhy dlouhé až 50 cm. Na každé může být až 10 velkých květů, které připomínají květ macešky. Proto se jí také říká „macešková orchidej“.

Oncidium je krásná orchidej s latami posetými drobnými kvítky, nejčastěji žlutými a červenými. Jako jedna z mála orchidejí výrazně voní.

Cymbidium je poměrně velká orchidej. Vyznačuje se nádhernými květy, které rozkvétají postupně. Během sezóny může mít větší rostlina i přes 50 květů. Na rozdíl od předchozích je chladnomilná, proto je třeba ji „letnit“, tedy umožnit jí letní pobyt venku, na balkoně, terase nebo zahradě.

Paphiopedilum je orchidej známá jako střevíčník (ale není to střevíčník pantoflíček). Mívá na stonku jediný nápadný květ, jehož spodní okvětní lístek připomíná dámský střevíček. Ani zde není pěstování nikterak složité, stačí dodržovat základní principy, stejné jako u ostatních orchidejí.

Skrýt