lýkovec
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

A co pokvete dál?

Už brzy rozkvetou i lýkovce (Daphne). Pěstují se odrůdy opadavé či stále zelené, u nás je nejčastější lýkovec jedovatý. Lýkovec vonný přece jen potřebuje teplejší polohu. Lýkovec rozkvétá někdy už v lednu, ale s jistotou od února. Hezké do nachova zbarvené květy se objevují na holých větvích. Ale vlastně je spíš nutno před lýkovcem varovat. Celá rostlina je jedovatá a existuje reálné nebezpečí otravy, i prostřednictvím pokožky. Nebo i čicháním ke květům.

Ovšem nejnebezpečnější jsou půvabné červené kuličky, tedy plody. Smrtelná dávka je už kolem deseti kuliček. Proto je mnohem lepší květy ihned po odkvětu ostříhat, zvláště pak tam, kde se pohybují děti, Anebo se zaměřit na něco bezpečnějšího. Vždyť už brzy rozkvétá i jasmín nahokvětý (Jasminum nudiflorum). Na prutovitých větvích tohoto poléhavého keře, který pochází z horských končin Číny, a proto celkem dobře snáší zimu, se objeví žlutá záplava kvítků, které… no právě, vůbec nevoní.

Voní totiž jen bílé květy jasmínu pravého (Jasminum officinale), který je však natolik choulostivý, že se u nás volně pěstovat prakticky nedá. A když vám někdo říká, že ho má u plotu a jak mu v létě krásně voní, tak jde většinou o pustoryl věncový (Philadelphus coronarius).

No a pak už také začnou vykukovat sněženky… A letošní teplé počasí v lednu skoro vypadá, že už je jaro v dohledu, ale ještě to je daleko.

Autor: Zuzana Pavelková

Skrýt