okrasné zelí
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

K podzimu patří zelí

A nejen zelí hlávkové, tedy bílé a červené, jehož hlávky „dozrávají“ a je nutno je sledovat. Když je období sucha, potřebují zalévat, jinak by pak při prvním dešti sály vodu příliš zprudka a pukaly by. A hlavně sklizeň neuspěchat. Předčasně sklizené zelí dlouho nevydrží, je nutno ho zkonzumovat či zpracovat co nejdříve.

Ale podzim je také nejlepší čas pro dekorativní zelí, kterému se též říká okrasné (Brassica oleracea). Ve volné přírodě se vyskytuje hlavně v okolí Středozemního moře a Asii. U nás se nejčastěji pěstuje jako jednoletá rostlina. Toto zelí vyniká barevnými růžicemi listů, a právě nyní se dá vysazovat na záhony i do truhlíků, kde může nahradit už vadnoucí a odcházející letničky, například aksamitníky. Vydrží totiž dlouho, dobře snáší i první noční mrazíky. A co teprve když nasněží, na bílé ploše barevné hlávky opravdu vyniknou.

Má tedy okrasné zelí nějakou chybu? Má, nedá se konzumovat. Barevné listy jsou hořké.

Autor: Zuzana Pavelková

Skrýt