slimák
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Boj nekončí

Zapršelo, je teplo a slimáci opět vyrážejí. Zatím jsou malí, snadno se dají přehlédnout, ale škod tihle hladovci stihnou napáchat ažaž. Slimáci dokážou přelézat snad každou překážku a proniknout všude. Tam pak sežerou, na co přijdou. Žene je k tomu nejen hlad, ale i snaha rychle vyrůst. Jestli totiž menšího slimáka občas sežere slepýš, nebo sezobne nějaký pták, tak na toho velkého a dospělého si troufá leda kachna indický běžec, a těch se zase tolik nechová. A jiné nepřátele u nás slimák nemá.
Proto by se nemělo otálet, a jak se objeví první, honem je začít sbírat a likvidovat, a ihned sypat Ferramol. To je jediný způsob, jak jim bránit v rozmnožování.

Slimáci jsou hermafroditi a při páření vytvářejí ony pověstné „kroužky“. A když to stihnou, dokážou naklást až 400 vajíček.

Mluvíme sice o slimácích, ale v posledních letech se stal nejobávanějším představitelem těchto škůdců plzák španělský. Má stejný způsob života jako naši původní slimáci, jen jich bývá mnohem více a napáchají více škod. V jedné věci se však liší. Plzáci mají dýchací otvor v přední straně pravé části štítu, slimáci v zadní části štítu. Ale ono je vlastně jedno, kdo z nich se chystá škodit na vaší zahradě. Na slimáky i plzáky fungují granule Ferramolu.

Dobré je rozhazovat modré granulky pravidelně a pokračovat, dokud mizí. Nikdo jiný je totiž nežere. A s granulkami naštěstí mizí i slimáci. Nasyceni zalézají pod zem, kde s pocitem přejedení uhynou.

Autor: Zuzana Pavelková

Skrýt