Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

S herbicidy hodně opatrně!

Herbicidy jsou přípravky určené k likvidaci nežádoucích rostlin, tedy těch, kterým se říká plevel. Jenže pozor, pro někoho je nějaká rostlina plevel, jiný si ji pěstuje. Typickým příkladem je vratič, zlatobýl nebo kakost.

Herbicidy se dělí na selektivní a totální, proto je třeba pečlivě volit, který herbicid je potřeba.

Selektivní herbicid, jak název sám napovídá, dokáže zahubit jen určitý druh rostlin. Do trávníků se používá herbicid určený k hubení dvouděložných rostlin, těch širokolistých, jako jsou sedmikrásky, pampelišky, jitrocele, svízele apod.

Ovšem existuje i selektivní herbicid, který naopak hubí jednoděložné rostliny, tedy trávy, a dokonce i pýr. Ten se spíše používá v zemědělství. Totální herbicid hubí vše bez výjimky.

U některých druhů rostlin je prokázána alelopatie, což znamená, že tyto rostliny produkují přírodní herbicidy, tzv. alelopatika. Nejznámější je ořešák, akát, čirok nebo pelyněk pravý.

Pokud se vám už nechce nežádoucí rostliny odstraňovat mechanicky a rozhodnete se použít herbicid, vždy pečlivě prostudujte návod k použití. Z totálních herbicidů doporučuji vybírat ty, jejichž účinná látka je přírodního původu.

Selektivní herbicidy používané do trávníků je důležité je aplikovat před sečí, tedy na vyšší porost. Po aplikaci pak nejméně dvě seče nekompostovat, herbicid se totiž většinou v kompostu nerozloží a při větším množství kompostované ošetřené trávy by pak kompost rostlinám nesvědčil, spíše naopak, brzdil by jejich růst.

Použití a výběr herbicidů si vždy dobře rozmyslete, přece jen je to zásah do přírody.

 

Autor: Zuzana Pavelková

 

 

 

 

 

Skrýt