orchidej Phalaenopsis
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

JAK NA ORCHIDEJE

 

Orchideje už dávno přestaly být skleníkovou zvláštností, staly se oblíbenými pokojovými rostlinami, a péče o ně opravdu není nijak složitá. Nejsnáze se pěstuje Phalaenopsis. Český název můrovec se neujal, a není divu, k tak krásné rostlině opravdu moc nepasuje, proto se této orchideji běžně říká „falenopsis“. Tento druh se vyznačuje opravdu širokou škálou barev, snad se nenajdou ani dvě zcela totožně vybarvené.

Ty krásky se pěstují ve speciálně upraveném kůrovém substrátu, a nejlépe se jim daří, když se hned po koupi vloží, tak jak jsou, tedy bez přesazování, do keramického obalu určeného pro orchideje. Bývá totiž hlubší a dole zúžený.

Orchidejím se líbí na okenním parapetu, ale nesnášejí přímý úpal, takže by to nemělo být okno na jižní ani západní stranu. V prostorách obrácených těmito směry by musely být dále od oken.

Pro úspěšné přežívání a kvetení orchidejí je nezbytná voda a hnojení. A proč se říká voda, a ne zálivka? Protože orchideje by se zalévat opravdu neměly, nesvědčí jim to. Potřebují nasávat. Stačí je na hodinku posadit do kbelíku s vodou, tak jednou za týden, nebo za 10 dnů, pokud jsou v chladnějším prostředí. No a zhruba jednou za čtyři týdny do té vody přidat hnojivo. Nejlépe to na orchideje.

Občas se však i na orchidejích objevují škůdci, pak je třeba neváhat, a zavčasu použít vhodný postřik, Bylo by škoda přijít o takovou okrasu bytu. Vhodný je třeba Neudosan AF, na škůdce funguje spolehlivě, a navíc se dá bez obav používat v uzavřeném prostoru.

TIP: Orchideje občas vystrkují z květináče vzdušné kořeny, ty není dobré odstraňovat, naopak, je dobré je občas rosit odstátou vodou, aby se zvýšila vzdušná vlhkost.

Autor: Zuzana Pavelková

Skrýt