letní řez
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Je čas na letní řez

Pravý čas na letní řez ovocných stromů nadchází v období mezi červnem a srpnem. Jabloně a hrušně v tomto termínu, slivoně spíše až od července do září. A kdo uvažuje o řezu ořešáků a lísek, tak by to měl stihnout do konce července. Letošní nové větve, zejména tzv. vlky, tedy prudce rostoucí nerozvětvené výhony, přerůstají žádoucí siluetu stromu a také způsobují velké zahoustnutí koruny. Navíc mladé šťavnaté výhony bývají nejvíce napadány mšicemi. Tudíž letním řezem zabijeme „dvě mouchy jednou ranou“. Síla stromu se pak soustředí do plodů, a nikoli do dřeva. A když se odstraní mšicemi nejvíce napadené části, tak postřik lépe zabere.

Ovšem pozor, nestříhat korunku jako hlavu u holiče, jen aby silueta vypadala pěkně. Každý řez či lépe střih, by měl být odborně správně. Dejme tomu, že na konci větví vyrazí tři nové větvičky, tak dvě odstranit zcela a třetí zkrátit tak na dvě tři očka, přičemž poslední by mělo být to vnější očko. Pak je dobré také nahlédnout do koruny a odstranit kromě vlků takové ty zakroucené nebohé větvičky. Starší sadaři jim říkávali „zababčené“. Koruna se provzdušní, nebude tolik hrozit napadení houbovými chorobami a úroda bude mít trochu více prostoru. Ale pozor, řez by měl být veden šikmo, aby rána snáze zarostla.

U menších stromků lze vše zvládnout ze země, ale u větších jsou mnohem lepší štafle, aby střihy v horní části koruny byly vedeny přesněji, odborně správně a pro strom byly prospěšné. Pak také nevznikají takové ty podivné a trčící holé kolíky. No a že se má vždy stříhat opravdu ostrými nůžkami, to snad ani není třeba dodávat.

Autor: Josef Duben

Skrýt