voda
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Jarní vody

Komu se podaří zachytit či zadržet co nejvíce vody z jarních dešťů, bude mít šanci zahradě trochu pomáhat, až přijdou letní sucha. Tedy pokud přijdou. Zatím si říkám, kdoví… Bude vážně zase takové sucho?

Při pohledu na rozvodněný potok pod zahradou, a stačilo, když propršely tři dny, si uvědomuji, jak malá je nasákavost krajiny. Většina napršené vody uteče pryč. A doufat, že krajina jen tak snadno a rychle nevyschne, je po zkušenostech z uplynulých let poněkud liché. Zahradě se dá pomáhat dobrým osázením, ale především usilovnou péčí, aby byl v půdě dostatek humusu. A k tomu se skvěle hodí kompost, nejlépe vlastní. A potřebná je samozřejmě také zálivka, ale stačí přiměřená a dávkovaná cíleně přímo k rostlinám, nejlépe večer.

A už jsem zase u té vody. Pokud prší, je dobré vodu chytat. Nabídka nádrží je široká. Kromě toho se nám osvědčilo naplňovat různé uzavřené nádoby, které se dají uložit v koutě chladnější komory. Třeba i velké petlahve. Mohu potvrdit, že se s nimi zalévá velmi dobře. A letos je budeme skladovat i ve starém sudu. Má totiž díru, na vodu se už nehodí, ale jako sklad lahví s vodou by ještě mohl posloužit.

Autor: Josef Duben

Skrýt