trávník
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Písek do trávníku?

Ano, písek do trávníku se může hodit. Ale ne každý. Nejdříve ale zmíním, proč vůbec uvažovat o použití písku. Po zimě se totiž často ukáže, že trávník, ještě nedávno rovný, najednou rovný není. Jsou v něm různé propadliny, důsledky aktivity různých žížal, hrabošů, hryzců či krtků. Pokud se je podaří přesvědčit, aby zahradu opustili, asi nejúčinnější se jeví speciální dýmovnice, je možné uvažovat o rekonstrukci trávníku.

Razantní náprava škod spočívá v celkové obnově, nejlépe trávník celý zrýt, půdu zpracovat, uvláčet a začít znovu, nově osít. To je však spousta namáhavé práce a nám se do toho moc nechtělo. Proto jsme se (trochu z pohodlnosti) rozhodli, že letos zkusíme poškozená místa, tj. propadliny a vůbec všechny nerovnosti, vyrovnat pískem. Menší nerovnosti jsme pískem vyrovnávali již dříve… Něco dosypat, někde trávník nadzvednout rýčem a podsypat. Letos máme ale škod více, a rozsáhlejších, takže zkusíme použít silnější souvislou vrstvu písku. V případě nutnosti počítáme i s osetím, ale na to je ještě brzy.

A jaký písek jsme si objednali? Máme zkušenost s tzv. betoňákem. Ten je totiž „ostrý“ a čistý, bez příměsi jílu, tudíž nelepí, jako písek maltový. Jeho výhodou je, že je jednak propustný, jednak drží vodu, a dobře se s ním pracuje. A tráva jím dobře prorůstá. Podaří-li se takto trávník opravit na počátku jara, do léta, doufám, může být všechno v pořádku.

Pesimističtí členové rodiny se mi smějí… že tlustá vrstva písku trávu zadusí a proroste ji leda tak nějaký pýr. No, uvidíme, kdo se bude smát naposled.

Autor: Josef Duben

Skrýt