podzimní trávník
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

A trávník stále rostl

Od půlky října jsem si při každém sekání myslel, že to je už opravdu naposled, ale kdepak. Stálé srážky a velká vzdušná vlhkost trávníku nedaly vydechnout, a tak stále rostl a rostl. Až snad víkendové mrazíky růst přece jen zarazí.

Proč tolik slov o sekání? Protože nechat před zimou trávník delší, to zvyšuje riziko výskytu sněžné plísně, ano, daří se jí pod sněhem. A navíc se v polehlé trávě líbí hrabošům. Takže jsem nemohl polevit. Stačí mi krtek pod trávníkem, tak nemůžu navíc riskovat hraboše! Ale pod třešní a jabloní už leželo dost spadaného listí, tak tam jsem sekal s košem. Taková trávo-listová sekaná se do kompostu hodí. Listy padají ještě pořád, a tak je budu i nadále sekat a sbírat do koše, ale už na dost vysoký stupeň, aby se trávník neumořil.

Také obhlížím kouty zahrady, jakmile zde zůstane cokoli delšího a hustého, tak tam hrozí zejména nyní ve vlhku padlí. Padlí vypadá jako bílý povlak, jako ojínění, ale je to houbová choroba, která sužuje rostliny i za sucha, ale nyní je pro ně snad nevhodnější období. Kdo se s ním na zahradě potýká, ví, že se prakticky vymýtit nedá, jen omezovat. A jakmile se listy orlíčků, pupalek či třeba jestřábníků začnou ojíňovat, měly by se neprodleně odstraňovat.

A obrana? Průběžně shrabávat a likvidovat opadané listy, provzdušňovat nejen keře, platí to i pro husté trsy rostlin, je dobré spodní listy preventivně stříhat, nám se to osvědčilo třeba právě u orlíčků. A pak lze i použít postřiky.

A ještě k listí… Jako každým rokem necháváme ve dvou koutech pěknou hromadu, vespod podloženou pár větvemi, aby se neslepilo. Obvykle se v nich zabydlí ježek… Tak kdyby se i letos potřeboval schovat, má na vybranou.

Autor: Josef Duben

Skrýt