trávník
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Jak přežil trávník?

Zima byla docela vlhká, v nižších polohách sněhu pramálo a když už, moc dlouho nevydržel. A tak se zdá, že trávník přežil vcelku dobře. A možné škody bylo možné i v průběhu zimy trochu korigovat. Například krtiny. Ale na nějaké zásadnější kroky čas teprve přijde. Které to jsou?

Na prvním místě hrabat a hrabat, vyhrabávat starou trávu, a také provzdušňovat, lze použít vertikutátor. Vyhrabaná stařina, ale i naváté listy a chuchvalce mechu se budou hodit do kompostu, ale ono je potřeba vysbírat i kamínky. Kde se tam vzaly? No, krtek je vyhrabal, a nemusí jít jen o kamínek, ale o pěkný kámen. A jindy je těch kamínků hromádka, jako by snad samy vylézaly ven. Takže pryč s nimi, aby se pak z jara nepoškodila sekačka. V trávníku se po zimě objevují i propadlá místa, ta je potřeba dosypat, nejlépe zeminou smíšenou s pískem, nechat pořádně slehnout a pak po udusání dosít. Ale na travní semeno je ještě brzy. Lépe klíčí, až když je spolehlivě kolem deseti nad nulou.

Trávník je dobré po zimě pohnojit, ale nejdříve v pozdnějším jaru, v květnu až červnu, jinak rostliny dají sílu do listů. Ovšem při dobré údržbě a mulčování by mělo stačit jen pohnojení na podzim. Mulčováním myslím nechat ležet drobně posekanou trávu. Pozor, ale první sekání po zimě bez mulčování!

Autor: Josef Duben

Skrýt