slimák
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Tak jak to bude letos s vláhou?

Loňský rok to bylo se srážkami dost dobré. Sotva se vybrala voda ze všech sudů na dešťovku, vždy včas zapršelo. Letos by to mohlo být podobné. Ale stejně je třeba s aspoň přechodným suchem počítat. Tedy naplnit všechny nádoby na případné zalévání. Ale po zalévání pozor, zvlhčený porost může vylákat slimáky. Proto se také doporučuje zalévat ráno, i když hrozí větší odpar vody, ale nevytváří se „noční vlhký ráj“ pro slimáky. Však také po vyprázdnění jakékoli nádoby s vodou, ať již kbelíku či sudu, je dobře prohlédnout dno odspodu. Tam se totiž s oblibou slimáci ukrývají. A jakmile je vlhko, vyrážejí za potravou.

No ale když neprší, tak stačí několik dní suchého větru a nezapojený porost vyschne. Proto je dobré nemít nikde holou půdu, a to ani kolem keřů a stromů či na záhonech. Sice je dobré občas leccos okopat, zejména s ohledem na plevele, ale pak není od věci bránit výparu mulčem, například vrstvičkou posekané trávy. A také trávník nesekat na moc nízko! Sekačku nastavit na čtyřku, či pětku, a trávník pak bude mnohem odolnější!

Možná se zdá, že je to letos na výsadbu pozdě, ale právě nyní je dobré přemýšlet o stínu… Má ho zahrada dost? Kde chybí? Kam co vysadit, pro stín budoucí? Nedal by se ještě teď vysadit nějaký vzrůstnější strom či keř? S většími rostlinami je lepší vyčkat na podzim nebo na jaro, ale něco menšího, pokud to někdo nemůže vydržet, se dá vysadit i nyní, ale jedině sazenice v kontejneru. V tom případě je ale nutno dbát na zálivku, kořenový systém se musí teprve vytvořit, ten, co plnil zeminu v kontejneru, je opravdu nedostatečný. No a období, než se vytvoří ten pravý hluboký stín, který bude těšit zahradu i její uživatele, se dá aspoň trochu překlenout pořízením většího slunečníku, stanu či altánku…

Autor: Josef Duben

Skrýt