slimák
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Kde všude lze najít slimáky?

 

Jistě, po dešti na pěšinkách, tam jsou nejvíce nápadní. A jsou-li tam, znamená to, že ve skrytu je jich několikanásobně více. Letošní letní vlhčí počasí jim opravdu přeje. Potvorám!

Je dobré se ale nedívat jen pod nohy. Slimáci se radostně šplhají i na stonky květin. Líbí se jim pár desítek centimetrů nad zemí na listech jiřin, floxů i kopru. Dokonce se ukrývají i v keřích buxusu. Přivedli mě na to naši slepýši. Ti buxusy totiž nikoli jen podlézají, ale i prolézají mezi větvemi.
Však jsme se mnohdy varovali: „Pozor při stříhání buxusu, abys nepřestřihl i slepýše!“

Jenže možná leckdo neví, že slepýš je jedním z mála přirozených slimáčích nepřátel. Žere ty mladé. Kdo má na zahradě slepýše, může být rád. Moc slimáků se dospělosti nedožije.

A to mluvíme o docela opečovávané zahradě. A co pak plochy zanedbané, nebo tzv. ničí, ty jsou pro slimáky rájem. Proto lze jen doporučit hubit tyto plže nejen na vlastní zahradě, ale ošetřovat i území za plotem. A jak? Sbírat, likvidovat a z vlastní zkušenosti mohu doporučit sypat granulky Ferramolu, opravdu to funguje. Ovšem nesmí se polevit.

Autor: Josef Duben

Skrýt