Ke konci února bývá ten pravý čas na zimní řez ovocných stromů, jabloní, hrušní. Do peckovin bych řezal jen v nejnutnějším případě, jinak je mnohem lepší třešně, višně a švestky prosvětlovat po odplození.
Člověk si může prořezávat stromy sám, stačí trocha šikovnosti a hlavně okoukat, jak to dělají odborníci. Pro začátek je ale dobré oborníka přizvat. Zejména při tvarování koruny. Je ale nutné si uvědomit, a hlavně mu to včas říct, zda si člověk přeje strom vzrůstnější, nebo korunu širší a nižší.
Místa řezu je vždy dobré ošetřit speciálním voskem. Je to přece jen otevřená rána, která se bez ošetření může stát branou infekce. A ošetřená navíc lépe zaroste. Ovšem při řezu stromů je nutné dbát na bezpečnost. Chce to dobré boty, rukavice, pořádný žebřík nebo štafle a ostré nástroje. Při pohybu v korunách by měl asistovat pomocník. Že vás nepodrží ani nechytí? To je pravda, ale aspoň může dobře radit, včas varovat a popřípadě zavolat pomoc.
Autor: Josef Duben