Ale které je které? Oba tyto druhy jsou chutné, snadno se pěstují a všude se prodávají. Jenže to, co se běžně prodává jako čínské zelí, ony pevné světle zelené podlouhlé hlávky složené z výrazně žebrovaných listů, to je správně zelí pekingské.
A pekingské zelí je výtečné, dá se konzumovat za syrova i tepelně upravené, snadno se pěstuje a po sklizni, sklízejí se celé hlávky, dlouho vydrží.
To pravé čínské zelí se prodává pod názvem Pak Choi. Podobá se spíše salátu a je jemnější.
Čínské zelí má vegetační dobu pouhé dva měsíce a dá se sklízet po listech.
Dá se jíst syrové, tepelně upravené, anebo se dá i nakládat.
Oba druhy zelí jsou zdraví prospěšné, však také obsahují až 20 % bílkovin a vysoké procento vitamínu C a vlákniny.
Autor: Zuzana Pavelková