zelí
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Zelí je teď všude

Zelí hlávkové, bílé a červené, které se právě sklízí, zpracovává i konzumuje. Zelí je velmi zdravé, a navíc cenově dostupné, dá se jíst syrové, jako zelný salát, ale častěji se tepelně upravuje, tedy dusí. Je pak snáze stravitelné, zvláště když se k němu přidá kmín.

Asi neoblíbenější je u nás zelí kysané. V mnoha rodinách se po generace předává recept na to nejlepší. A pak stačí zelí nakrouhat, nebo už rovnou koupit ze dvora zelí nakrouhané, naložit a těšit se, jak to letos dopadne. Jednodušší však bývá kysané zelí rovnou koupit, třeba i sterilované, a mít ho stále po ruce.

Ale pokud se rozhodnete vypěstovat si vlastní zelí, budete mít nejen radost, ale také hlávky mnohem lepší než koupené. Nabízí se nepřeberná řada odrůd červeného i bílého zelí, rané i pozdní. Zelí se dá vysévat během jara i začátkem léta, a tím získat letní i podzimní sklizeň. Nestálo by to pro příští rok za úvahu?

Autor: Zuzana Pavelková

Skrýt