Co to jako je, zelený oheň? Něco jako bengálský oheň při nějaké noční show? A v zahradě? Posuďte sami podle snímku. Napadlo mě takto nazvat výsadbu v bývalém ohništi.
Dnes mnozí labužníci dávají přednost zahradnímu grilu, chtějí-li si pochutnat na něčem připraveném na ohni. A je jedno, zda jde o naložené maso, klobásy nebo zeleninu, či sýry. Zahradních grilů na dřevěné uhlí nebo grilovací brikety je široká nabídka, ale nebylo tomu tak vždy.
Před pěknou řádkou let jsme si postavili u zdi ohniště, vyložené šamotovými cihlami a sloužilo velmi dobře. Mělo i vymetací kanálek, na odstraňování popela. Časem je ale nahradil zahradní přenosný gril. A co nyní s ohništěm? Po zakrytí se na něj dalo jeden rok usednout. Další léta zde byly umístěny květináče s květinami. Až letos, když byla aktuální úvaha, kam s truhlíky, ve kterých přezimovalo aloe, přišel nápad: co je vložit do ohniště? A ukázalo se, že to byl nápad docela dobrý, že? A jelikož aloe roste v ohništi, jeho tučné špičaté listy náhle připomněly plameny, tedy zelený oheň.
A má to ještě jednu praktickou stránku. Při poškrabání, drobném poranění kůže nebo poštípání hmyzem, je po ruce dobrá medicína: Ulomit list a potřít poraněné místo šťávou z aloe.
Autor: Josef Duben