my si pečeme hokaida. Tedy nikoli na ohni, ale v troubě. Ano, podzim je tu, a s ním i pestrá nabídka různých tykví a dýní. Jedlých i ozdobných.
Mezi ty nejchutnější patří právě oranžové dýně hokaido. Opravdu jsou původem z Japonska. Dnes je kultivarů jedlých dýní více, a jsou i různě strakaté, různě tvarované. Třeba dýně máslové či „špagetové.“ Ale já nedám dopustit na hokaida.
Dají se pěstovat celkem snadno. Na záhoně, na políčku, jen je třeba počítat s tím, že sazenice potřebuje asi tak metr čtvereční.
A jak je jíst? Prostě upéci v troubě. Stačí vyjmout semena, nakrájet na kousky dle libosti, posolit, pokapat olejem a péct. Neloupat! Dají se péct i s další zeleninou, s bramborami, s červenou řepou (ani tu není třeba loupat), s masem. A ze zbylého pečeného hokaida je skvělá dýňová polévka.
Inu, dýně k podzimu patří. Krásná barva hokaid nechť prozáří naše podzimní pošmourné dny.
Autor: Josef Duben