Nesmíme se nechat zmást, měsíce se jmenují stejně a stejně tak následují po sobě.
No a zahrada a rostliny si také žádají své.
LEDEN
Co je třeba sledovat, udělat, okoukat, naplánovat?
- Ptačí krmítka – Nespadla? Nelezou do nich kočky či jiní predátoři? Je v nich nasypáno?
- Krtiny a žížalí hromádky – Tento způsob zimy jim velmi svědčí. Zahrada je posetá malými kopečky zeminy, kterou ven vyhrnuly žížaly, jenže na rozhrabávání je ještě brzy. Prochladlé trávě hrabání nesvědčí. Zato s krtinami je třeba bojovat stále…
- Nářadí – Je v pořádku? Nejsou prasklé násady? Nepotřebují nůžky promazat, seřídit?
- Skladované ovoce, zelenina, hlízy jiřin apod. – Vše je třeba prohlédnout a nahnilé či naplesnivělé kusu neprodleně vyhodit.
- Pokojové rostliny – Stačí mírná zálivka, občasné pohnojení kvetoucích, např. orchidejí. Ale nejsou na nich škůdci? A pokud ano, je nutný postřik.
- První jarní zelenina – Už se vám po ní stýská? Není těžké ji mít v bytě, a rychle. Stačí vysít řeřichu, rukolu, anebo se těšit z trsu pažitky.
- Postřik a jiné… – Máme dost prostředků na postřik proti škůdcům? Na pokojovky ho postačí málo, ale za chvíli začnou mšice týrat první jarní výhony. Na to je třeba se připravit.
- Zálivka – Pozor na holomrazy! Rostliny obvykle nevymrzají, ale vysychají. Proto je třeba stromy i keře během zimy zalévat, zvláště když hrozí mráz.
- Výsev – Nedočkaví zahrádkáři již mohou začít vysévat pod sklo papriky, cibuli, kapustu, zelí a kedlubny, lobelky, muškáty, begonie, petúnie. Je však dobré včas semena zkontrolovat, u starších vyzkoušet klíčivost, ta většinou prudce klesá, proto bývá lepší
kupovat semena nová. A vždy sledovat dobu použitelnosti. - Koukat – Stromy bez listí nabízejí rozhledy a pohledy i tam, kam jindy není vidět.
A při procházce krajinou či kolem zahrad se dá spatřit leccos inspirativního. - A hned se dá plánovat, přemýšlet, co kam vysadit, případně si připravit, nejlépe rozkreslit plán výsadby.
A tip na závěr
Plán výsevů a výsadby si uschovejte, abyste to příští rok mohli měnit. Není nic horšího, než sít a vysazovat stále stejnou zeleninu na stejný záhon.
Autor: Zuzana Pavelková