třešně
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Vše zraje tak rychle

Co budeme jíst v létě, když všechno ovoce uzrává již nyní? Třešně i jahody! Ale vždyť budou ještě rybízy, ostružiny, maliny, letní jablka. Nebude snad tak zle!

Nicméně je dobré tomu letošnímu rychlému počasí přizpůsobit i činnost na zahradě, také zrychlit. Například při sklizni jahod. Odplozené ostříhávat, sledovat, zda plody neplesniví, či nehnijí, prosvětlovat keříky. Třešně zrají před očima, takže sklízet, ale nejlépe protrháváním, dozrávají totiž postupně. Nejlépe po ránu a nikoli na slunečné straně. Teplé třešně snadno podléhají zkáze. Týká se to i pozdnějších višní. A nejchutnější jsou čerstvě načesané.

Nu a po sklizni, tj. po odplození, nastane čas na letní řez peckovin. Letos to bude určitě o tři týdny dříve než loni. Letní řez prospívá stromu z několika důvodů. Dále se zbytečně nevysiluje, a hlavně, koruna se prosvětlí a provzdušní, což brání bujení různých houbovitých onemocnění, a také se zbaví mladých výhonků, letos bohužel hustě obalených mšicemi. V tomhle počasí se jim opravdu daří!

A než se nadějeme, je léto.

Autor: Josef Duben

Skrýt