Sušení je jeden z nejstarších a také nejsnazších způsobů uchovávání bylin, ale i jiných potravin.
Sušení ovoce, zeleniny či masa, to už je složitější disciplína, ale sušení bylinek, ať už jde o léčivky nebo rostliny aromatické pro kuchyňské užití, je mnohem jednodušší.
Tam stačí dodržet pár zásad:
- Listy či květy vždy sušit jen v tenké vrstvě, aby se nezapařovaly. Nejlepším podkladem je síto nebo síť. Ale postačí i stará záclona nebo prostěradlo. Lodyhy s listy dobře prosychají zavěšené ve snůpcích.
- Nikdy nesušit na přímém slunci. Ideální je čistá půda nebo vzdušný přístřešek.
- Uvědomit si, kdy je nejvhodnější okamžik ke sběru.
Květ – velmi často se suší květy bezu černého, lípy, divizny. V zimě se budou hodit.
Listy a lodyhy – kopřiva, libeček, tymián, dobromysl… Sklidí se lodyhy i s listy, ale po uschnutí se listy sdrhnou, jsou pak lépe připraveny k použití. Většinou se sbírají před květem, jen například léčivku řepík se doporučuje sbírat a sušit po rozkvětu.
Usušené byliny se doporučuje skladovat v plátěných sáčcích nebo v uzavřených nádobách.
Autor: Zuzana Pavelková