A je čas popřát šťastné a krásné Vánoce, milá setkání u vánočního stolu a také dobrou chuť. Na stole nemusí být jen pomeranče, datle a fíky, místo by měla mít samozřejmě též domácí produkce. Zejména jablíčka. Letos se docela urodilo. A navíc se jablko hodí k využití pro různé vánoční zvyky, například překrojit je, a z jaderníku si zavěštit. Navíc se tak nepostříká ubrus jako při přefiknutí pomeranče. Ale to byl jen pokus o žert, z pomeranče se přece nevěští. Zato takový pomeranč s napíchanými hřebíčky provoní celý byt.
Je dobré se také podělit o něco dobrého s domácími zvířaty či s těmi hospodářskými. Ale pozor, nejde o pravé dělení, pralinka mně, pralinka jemu! Zvířátkům patří jen zvířecí dobrůtky. V žádném případě by neměla dostat čokoládu, ta je pro psy a kočky jedovatá, ale pro kočky je nebezpečné i hroznové víno, po něm mohou kočkám selhat ledviny. Problémy mohou vzniknout často i neúmyslně, kdy mnohdy zvíře pozře něco nevhodného jen ze zvědavosti. A o tom, že slaná a kořeněná lidská strava zvířatům škodí, se už snad ani psát nemusí.
Tak ještě kontrola, zda správně rozkvetly barborky, nasypat ptáčkům do krmítek, a Vánoce můžou začít.
Pěkné a klidné Vánoce všem, a těšme se na jaro.
Autor: Josef Duben