To je asi základní kritérium hodnocení kompostu, jak voní, ale týká se to třeba i chlévské mrvy, tj. hnoje. Ani čerstvý hnůj nemá páchnout, ani kysele, ani hnilobou, má vonět nasládle, přirozeně, což ale ani tak nemusí být každému být milé. Jenže čerstvý hnůj se k rostlinám dát nemůže, to by je spálil, zato se může stát skvělým základem pařeniště.
Ale nejlépe se hnůj uplatní v kompostu. Jen je ho vždy nutné prosypávat, například vyčerpanou zeminou z květináčů po přesazování, posbíranými krtinami apod. Ale pozor, do kompostu se hodí pouze trus od býložravců, tj. koní, krav, ovcí, ale třeba také od králíků.
Trus od drůbeže, třeba slepic, je lepší nechat zkvasit v nějaké nádobě a kompostovat až poté. Dobře uleželý kompost, i ten, do kterého se přidával hnůj od hospodářských zvířat, musí ale už doopravdy vonět, a to zeminou.
Blíží se konec zimy, a to je nejvyšší čas nahlédnout do kompostérů, jak to tam vypadá, jestli bude čím z jara pohnojit. Nezapomenout přičichnout!
Autor: Josef Duben