No, a kdy jindy by tam šla, než na podzim. Na podzim totiž zelné hlávky „dozrávají“, ať už bílé nebo červené. I když je důležité sklizeň neuspěchat, předčasně sklizené zelí se totiž nedá, skladovat. Takové zelí je nutno zkonzumovat či zpracovat co nejdříve. Ale jinak je zelí vynikající zelenina. Je velmi zdravé, a navíc cenově dostupné, dá se jíst syrové, jako zelný salát, ale častěji bývá používáno jako příloha, dušené, a nejlépe s kmínem, je pak snáze stravitelné. Ale nejoblíbenější je u nás zelí kysané. Ono prý stačí zelí nakrouhat, nebo už rovnou koupit ze dvora zelí nakrouhané, podle správného receptu naložit a těšit se. Jenže pozor, chce to mít vhodné místo, jinak ta „vůně“ kysajícího zelí zamoří celé okolí. Nejjednodušší je koupit kysané zelí už hotové, anebo třeba i sterilované.
Autor: Zuzana Pavelková