Zdá se, že letos bylo co sklízet. Urodily se nějaké třešně, višně, rybízy, meruňky, broskve, atd. Tyto plody se samozřejmě neuchovávají někde ve sklepě, ale ve spíži, v podobě marmelád, džemů, kompotů. Ale i na ty je potřeba se čas od času podívat, zda sterilace byla účinná, nechytají-li plíseň, a zda víčka pěkně drží.
Ostatní ovoce na zimu se skladuje ve vzdušných suchých prostorách, kde nemrzne, ani není průvan. Kdo má chladnou spíž či sklep, má vyhráno. Před uskladněním ovoce či zeleniny je však nutné prostor prohlédnout, případně vybílit, vydezinfikovat zapálením sirného knotu. Lísky či police je třeba očistit, omýt, ošetřit dezinfekčním roztokem. Dobře poslouží i vytření octovou vodou.
Komu se urodilo takové množství kořenové zeleniny, že vydrží snad až do jara, měl by také věnovat pozornost prostorám pro její uskladnění. Kořenová zelenina uvítá vlhčí prostředí a doporučuje se mrkev či celer založit do písku, jen srdíčka mají koukat.
A důležité upozornění: Ke skladování vybírat jen nepoškozené plody. A ovoce a zeleninu není dobré skladovat vedle sebe, nesvědčí jim to.
Autor: Josef Duben