jablka - sklizeň
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Sklizeň ovoce – podzimní zábava

Ve slabikářích pro první třídu, anebo je to spíš v početnicích, se na prvních stránkách objevují obrázky jablek či hrušek a pedagogicky se využívají k výuce matematiky. Kolik má maminka dát jablíček Jiříčkovi, když….

Bez ohledu na počty, je sklizeň ovoce zábavou, pokud tedy člověk nemá celý sad, pak je to spíš práce. Ale i ta může být zábavná. Každá odrůda ovoce dozrává trochu jindy, je třeba si to ověřit. Záleží také na počasí, jaké bylo v době vegetace. Nakonec asi nejspolehlivější je zkusit jablíčko utrhnout. Ale pozor, ne vyloženě utrhnout, ale stopku od větévky odlomit. Když to jde, je jablko zralé. Po rozkrojení jsou pak patrná tmavě vybarvená jádra.

Při sklizni se ale musí pracovat jemně, plody nemačkat, pak by měly otlaky. Proto je také třeba věnovat pozornost ukládání. Nejlépe do jedné vrstvy, bubákem dolů. A když se nepovede plod utrhnout se stopkou, tak takový sníst nejdříve. Po sklizni je třeba nechat ovoce vydýchat, na chladnějším a temném místě, a až poté ho uskladnit. Nejlépe vyhovuje větraný sklep se stálou teplotou. A pak pravidelně kontrolovat.

Dobrou chuť!

Autor: Josef Duben

Skrýt