ibišek střih
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

S mladými je radost, a se starými?

Mám na mysli rostliny, zejména keře. Při pěstování mladých keřů, ovocných i okrasných, člověk často podlehne uspokojení, jak se jim pěkně daří, jak prosperují, až najednou po několika letech znejistí. Jak to, že květy i plody jsou drobnější, větve se tak nějak divně natahují… Je třeba si včas uvědomit, že všechny ty keře, okrasné i ovocné se musejí prořezávat.

Ano, okrasné keře se pěstují pro krásu květů, listů, pro atraktivní habitus. Proto je třeba včas a správně řezat a stříhat i je a nejen ty, které jsou součástí živých plotů. Patří mezi ně například ibišky, vajgélie, pnoucí vistárie a další. Včasné a správné prořezání je nutné. Právě nyní na jaře je dobré keře prosvětlit, tedy staré a chorobami napadené větve odstranit, přerostlé výhony zakrátit.

Uvedu příklad našeho venkovního ibišku. Ano, měli jsme radost z pěkného keře a bohatých květů hodně let, ale pak se keř začal rozklesávat, zkrátka rostlina už nebyla na pohled tak pěkná a úpravná. První dost zásadní řez situaci zachránil, a navíc jsme si uvědomili, že se ibišek musí řezat prakticky každoročně. Takže i letos na přelomu března a dubna nastává ten správný čas ibišek zmladit a tvarovat. Loňské letorosty zkrátit aspoň o třetinu a nebát se i sáhnout do starého dřeva.
Obdobně je dobré postupovat i u zmíněných vistárií, vajgelií apod.

No a už brzy bude načase všechny keře, zvláště ty ostříhané, pohnojit.

Autor: Josef Duben

Skrýt