Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Roketa nebo Rukola?

Rukola a roketa se sice běžně zaměňují, ale rozhodně to nejsou dva názvy pro jednu rostlinu, přestože obě patří do čeledi brukvovitých.

Roketa (Erica sativa) je jednoletá bylina, která se dá snadno vypěstovat z u nás běžně dostupných semínek. Občas se jí říká rukola, ale pravá rukola (Rucola selvatica), také známá pod názvem Wild rucola, se u nás téměř nepěstuje. Je to trvalka a její lístky se prodávají v oddělení zeleniny většiny supermarketů. Rukola se od rokety liší pikantnější chutí a také tvarem listů, má je výrazněji vykrajované a podobné pampelišce.

Mnohé však mají společné – obsahují vitamin C, beta karoten a jako každá listová zelenina i chlorofyl, který přispívá k tvorbě hemoglobinu. Odvar z nich připravený má pročisťující účinky, pomáhá při zažívacích potížích a při detoxikaci jater.

Obě také, rukola i roketa, jsou vhodné k přímému konzumu. Mohou se přidávat do zeleninových salátů, baget, nebo na ozdobu. Také se z nich připravuje pesto. Ale chutné jsou i jako samostatná příloha podobná špenátu, když se lístky krátce podusí na olivovém oleji s česnekem.

Skrýt