Tedy ono to vlastně nejsou plody, ale semena, která se u ostatních skupin ovoce většinou nejedí. A jsou uchovatelná i delší dobu bez výrazných ztrát na jakosti. Takový suchý popis. No, a jak se hodí na skořápkové suché plody, tedy ořechy a oříšky. Ořech je především vynikající zásobárnou energie, obsahuje rostlinné oleje, některé vitamíny, především skupiny B, a řadu minerálních látek, zejména draslík, vápník a fosfor. Však to všechno také potřebuje, vždyť v sobě nese zárodek další rostliny a jeho hlavní funkcí je rozšiřování příslušného druhu. Jenže to se všem rozhodně nepodaří. Nepochutnáváme si na nich totiž jen my, lidé, ale milují je i veverky, strakapoudi a… no a prostě kdekdo.
Mezi skořápkové plody se neřadí jen u nás známé a pěstované ořechy vlašské a lískové, jedlé kaštany a mandle, ale i ořechy exotičtější, kokosové, para, makadamové, kešu a pekanové, ale také pistácie a piniové oříšky.
Auto: Zuzana Pavelková