Právě nyní je nejvyšší čas na jarní řez ořešáků. Vlašské ořešáky sice u nás nejsou původní, jak i z názvu vyplývá, ale daří se jim tu docela dobře. I když čas od času namrznou. Prořezávají se zejména mladé stromy, když se utváří koruna. A řezat lze na jaře nebo v létě, v srpnu.
Kdo má dostatečně velký pozemek, může si dovolit po prvních letech strom „pustit“, a on si vytvoří korunu sám. Kde ale tak veliký prostor není, a navíc by velký stín mohl být nepříjemný sousedovi, nezbývá než řezat. Ořešák se dá tvarovat do nižší a široké koruny, která dává v létě krásný stín. Hovořím z vlastní zkušenosti. Ale nutno přiznat, že úroda po jarním řezu nebývá velká.
Výhodou však je, že na jaře je do koruny dobře vidět, a není tolik odpadu. Ořezané a ostříhané větve se pak dobře využijí na topení. A ořešáky s prosvětlenou korunou tolik netrpí chorobami.
A kdy se do řezu pustit? Jakmile se na loňských výhonech objeví nové letorosty dlouhé asi pět až osm centimetrů.
Autor: Josef Duben