šafrán
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Není šafrán jako šafrán…

Když se řekne šafrán, každý hned ví, že jde o něco vzácného a drahého.
Míní se tím koření, tedy ručně sbírané žlutohnědé čnělky šafránu setého (Crocus sativus), což je nejdražší koření na světě. Šafrán pochází ze západní Asie a na podzim kvete fialově.
Pravý šafrán je blízkým příbuzným okrasných šafránů a bez ohledu na název setý, se také množí hlízkami. Do stejného rodu patří i šafrán jarní (Crocus vernus), který se často pěstuje i u nás, ale je zde podstatně známější pod názvem krokus jarní.

Na jménu šafrán se také přiživuje světlice barvířská, (Carthamus tinctorius), které se také říkává „planý“ nebo „turecký šafrán“. Používá se jako žluté přírodní barvivo v potravinářství, navíc je to skvělá medonosná rostlina. Ale používá se také k pančování pravého šafránu, takže pozor na výhodné nabídky „pravého šafránu“ na trzích v jižních zemích.

A občas se mluví i o indickém šafránu, tím se myslí kurkuma, tedy sušený mletý oddenek kurkumovníku dlouhého. Používá se v indické, perské a thajské kuchyni a je nedílnou součástí kari koření.

Autor: Zuzana Pavelková

Skrýt