Bílé a červené zelí zná každý, ale někdy není jasno, které zelí je čínské a které pekingské. Když navíc se u nás ty pevné světle zelené podlouhlé hlávky složené z výrazně žebrovaných listů prodávají pod názvem „čínské zelí“, a přitom je to správně zelí pekingské. To pravé čínské zelí se u nás totiž prodává pod názvem Pak Choi. Podobá se spíše salátu a je jemnější. Ovšem z obou těchto variant jsou výtečné saláty, ale dají se též konzumovat dušené.
Na podzim, když už leccos odkvetlo, je také nejlepší čas pro dekorativní zelí (Brassica oleracea), kterému se též říká okrasné. Ve volné přírodě roste hlavně ve Středozemí a v Asii, u nás se pěstuje jako jednoleté. Barevné růžice dekorativního zelí mohou být obstojnou náhradou vadnoucích letniček. Navíc vydrží dlouho, dobře snáší i první noční mrazíky. A když nasněží, barevné hlávky na bílé ploše přímo svítí. Jen škoda, že jsou ty pěkně barevné listy hořké, takže nejsou k jídlu.
Autor: Zuzana Pavelková