zázvor
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Na nachlazení vlastní zázvor!

Ale u nás zázvor přece neroste! Ano, dal by se však pěstovat ve skleníku. To je sice pravda, ale je možné si přilepšit vypěstováním tohoto zdraví i kuchyni prospěšného oddenku doma v květináči.

Poslední dobou se oddenky zázvoru dají koupit zcela běžně v prodejnách zeleniny. Je drahý, ale zase se jej nespotřebuje tolik. V kuchyni má uplatnění zejména jako pikantní koření při přípravě masa. A v domácím léčitelství je zázvor oblíbený pro vysoký obsah vitamínů a dalších účinných látek při léčbě nemocí z nachlazení. Nakrájet, povařit s hřebíčkem, přidat citrón a lžíci medu. A pít. Často a s chutí. A klidně povařit znovu, druhák je jemnější a jistě pomáhá také.

Někdy se však celý oddenek nespotřebuje a kdesi zůstane zapomenutý kousek, který začne žít. Pouští kořínky.A přesně to se nám stalo. Do květináče s ním, do zeminy promísené s pískem. Nejlepší je nižší květináč většího průměru. A přiměřeně zalévat, nepřemokřit. Takto jsme pěstovali za oknem rostlinu zázvoru od jara do zimy, a na snímku je vidět „úroda“. Původní kousek byl asi čtvrtinový. A co jsme si užili legrace, když nikdo nemohl uhodnout, co nám to za oknem roste.

Autor: Josef Duben

Skrýt