Proč jsou luštěniny tak oblíbené? Protože se v kuchyni dají skvěle využít, jsou chutné a zdravé. Jsou z nich výborné polévky, pomazánky, přílohy, kaše i samostatná jídla. A rozhodně ne jen pro vegetariány. A které jsou ty hlavní?
- Čočka – hnědá, zelená či červená.
- Hrách – zelený či žlutý.
- Fazole – bílé, fialové, černé či červené.
- Sója. A cizrna. (Z té se dělá stále populárnější hummus.)
Čočka, sója ani cizrna se na zahrádkách moc nepěstují, jsou teplomilné, mrazíky by je zničily. Navíc čočka nesnáší zaplevelení, a cizrna zase potřebuje delší den.
Proto se v zahradách či zahrádkách pěstuje spíše hrách a fazole. A kdy je to hrách a kdy hrášek? O tom zase příště!
Autor: Zuzana Pavelková