Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Stačí nám letos sklep?

Myšleno na úrodu ze zahrady. Jablka sice nebudou tak velká, ale bude jich hodně. A s hruškami to je podobné. A co se ještě kromě ovoce a brambor uskladňuje na chladném a temném místě? No přece různé zavařeniny, marmelády, atd. A letos je co zavařovat. I ten, kdo normálně marmelády moc nedělá, asi neodolal a do něčeho se pustil.

A kam s tím vším? Do komory, do sklepa, zkrátka do míst, kam se přes léto moc nechodí. A nyní je ta pravá chvíle takové prostory prověřit, vymést, popřípadě vybílit. Protože tam, kde se skladují potraviny, ať volně, nebo již konzervované, neměly by být žádné zárodky plísní, žádné zdroje kontaminace.

Ideální je starý způsob bílení vápnem, tj. řídkou kaší z hašeného vápna. Nebo nějakým speciálním prostředkem. Pokud padne volba na vápno, je třeba v obchodě žádat vápno na bílení a počítat až se třemi nátěry, přičemž první je nejřidší.

A prohlédnout, popřípadě řádně vymýt a vydezinfikovat i lísky a police na uskladnění. Dřevo je sice krásné, ale z hlediska snadné údržby a dezinfekce jsou praktičtější ty plastové. No a ti obzvláště pečliví nedají dopustit na sirné knoty.

Autor: Josef Duben

Skrýt