Kompostu na zahradě nikdy není dost, i když se někdy může zdát: „Jé, letos ho máme hodně!“ Nemáme.
Kompostovat se dá veškerý zahradní organický odpad, ale jedině za podmínky, že je prosypávaný zeminou a v extrémních suchách i zvlhčován. Je dobré použít urychlovač, a to i v případě, že má člověk termokompostér.
Co do kompostu patří? Posekaná tráva (ale ne všechna, velká vrstva nestačí zetlít, přehřívá se, a může i hrozit samovznícení), kuchyňské zbytky, jako slupky z cibule, okrájená kořenová zelenina, kávová sedlina, atd. Do kompostu nepatří nahnilé zbytky jídel ani zeleniny, nic plesnivého, ale ani nerozdrcené vaječné skořápky nebo slupky z citrusů. Nevhodná je kůra z melounů, velmi rychle plesniví!
Je třeba dbát na střídání vrstev, popřípadě poslední vrstvu před přidáním dalšího materiálu trochu „promíchat“. Potom bude kompost pěkně zrát. Na snímku jsou dobře patrné jednotlivé vrstvy i míra zralosti kompostu. A zde je vidět, že spodní dvě třetiny se již dají použít.
Autor: Josef Duben