jablka sklizeň
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Kdy je čas na sklizeň ovoce?

No přece, když je zralé! U ovocných stromů se to dá zjistit snadno, když se stopky od větévky snadno odlamují. To, že plody padají, ještě neznamená, že jsou už zralé. U letního a posléze pozdně letního propadu je při prvním, popřípadě druhém pohledu zřejmé, že padají plody malé a neduživé, anebo sice „duživé“, ale červivé. Ale i ty se dají využít, vykrájet, sníst, uvařit tzv. rychlokompot, či použít je jako součást nějaké ovocné zavařeniny.

Ale když nadejde čas sklízet opravdu zralé ovoce, je třeba zvážit dvě věci: kdy trhat a kam je uložit. Takže trhat nejlépe za sucha a hlavně jemně. Pomačkané plody by dlouho nevydržely. Sklizené ovoce je třeba nechat někde v suchu vydýchat a pak znovu zkontrolovat, zda je v pořádku.
A kam ukládat? Nejlépe na suché chladné místo. Tím se rozumí suchý sklep se stálou teplotou, anebo studená nevytápěná místnost. Sklep je dobré prohlédnout, zda někde nebují plíseň, a pro jistotu jej vysířit, stačí nechat vyhořet sirný knot. A pozor, chce to zkontrolovat, zda se sem nemohou dostat myši. Na lísky s jablky, v nichž myši řádily, bývá moc smutný pohled. A podobně to platí pro nevytápěnou místnost. Pakliže má okna, je třeba lísky s ovocem zakrýt, nejlépe se nám osvědčily staré ubrusy.

Autor: Josef Duben

Skrýt