To je přece samozřejmé, a kam asi jinam? Kapr je přece jídlo. Ostatně i ten japonský kapr koi, dnes často chovaný jako okrasný, se dá jíst a je prý dobrý. Ano, kapr je ryba chovaná ke konzumaci, a přesto se stále najdou lidé, kteří v dobré víře chtějí dát kapříkovi svobodu a o Štědrém dni jej „rituálně“ vypustí do řeky či do rybníka.
Ne každý si uvědomí, že kapr vylovený na podzim je držen v sádkách, kde se v má v čisté běhuté vodě zbavit charakteristického rybničního aroma, kde také nedostává žádnou potravu, aby vylačněl a spotřeboval své tukové zásoby. Takto připravený kapřík se hodí ke kuchyňské úpravě pro vánoční stůl, ale rozhodně není v kondici na vypuštění do řeky či rybníka. Již byla doložena řada případů, kdy takto „osvobození“ kapři z více než 80 % uhynuli.
Navíc je nejlepší nechat koupeného kapra ihned zabít, a třeba i vykuchat, velmi to pak usnadní další kuchyňské zpracování. Není dobré přenášet domů kapra živého, vystavovat jej šokům ze změny teplot, a pak jej polomrtvého vypustit.
Ano, kapr byl chován, aby byl sněden, a stejně jako jiná hospodářsky chovaná zvířata si nezaslouží, aby byl před porážkou trápen.
Pěkné Vánoce a dobrou chuť!
Autor: Josef Duben