Kdo prožil aspoň část dětství na venkově, tedy ne na zabetonovaném dvorku, možná si vzpomene na tzv. chlebíčky, nezralá semena slézu, nebo na cucání sladkých kvítků hluchavek. Ale toho se samozřejmě nikdo nenají.
Jenže spousta planě rostoucích bylin se opravdu dá jíst, může z nich být součást nebo ozdoba salátu nebo vyloženě jídlo. Ozdobou, navíc bohatou na vitamín C, je například sedmikráska, známý trávníkový plevel. Ale dá se třeba před posekání jich pěkná hrst natrhat a sníst, pro chuť i pro tu krásu.
Anebo další plevel – bršlice kozí noha. Někde se jí říká husí noha. Je to plevel úporný, množící se oddenky a nikdy se nedá zcela vyhubit. Než doroste do pasu, dá se trhat, tedy zejména mladé listy, a použít jako špenát. A totéž platí i o kopřivě, tu je však lepší předem spařit. Moc dobré.
Než hodit do kompostu či kontejneru na zahradní odpad, radši sníst!
Autor: Josef Duben