oskeruše
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Jeřáb oskeruše

 

Sorbus domestica, lidově nazývaný oskeruše či oskoruše, ovocný strom dorůstající až 15 m. Pěstuje se hlavně na jihovýchodě Moravy. Původ názvu oskeruše je nejasný, nejspíše praevropský.
Oskeruše je velký strom, v budoucnu bude potřebovat dostatečný prostor na slunci, podobně jako ořešák. Tak na to pozor pří výsadbě.

Poprvé zaplodí až po 8 letech, a někdy dokonce až po 20. Ovšem v dobrých podmínkách pak může sklizeň přesáhnout i 500 kg.

Plody oskeruše, malvičky o průměru 2,5 až 3 cm, opadávají od konce září do konce října. Zralé oskeruše vypadají lákavě, jsou šťavnaté, ale ke konzumaci se hodí až za tři dny po opadu, kdy hnědnou, tedy hniličkovatí, a tím ztrácejí trpkost. A právě v tomto stavu je lze zavařovat, použít k výrobě vína či likéru nebo sušit, a sušené pak drtit na pracharandu.

Ovšem nejvíce se plody využívají k výrobě poměrně vzácného a velmi ceněného destilátu „oskerušovice“.
Jeřáb oskeruše má velmi tvrdé dřevo, s pěknou barvou i kresbou. Využívalo se hlavně při výrobě nástrojů, pracovních i hudebních, ale i k vykládání nábytku. Oskeruše se často vysazovaly v okolí vinic, jejich dřevo se hodilo na výrobu vinných lisů.

Skrýt