konvalinka
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Jedovaté rostliny

V přírodě i v zahradách se vyskytuje celá řada rostlin, které jsou jedovaté pro teplokrevné živočichy. Některé rostliny jsou jedovaté celé, jiné mají jedovaté pouze plody či oddenky. Volně žijící a domácí dospělá zvířata se jim dovedně vyhýbají, například pryskyřníkům či čemeřici, to jen když se jim dostanou sušené do sena, tak je mohou omylem pozřít. Zato mladší kusy se mohou otrávit okusem například tisu, který je jedovatý celý, kromě červených plodů. Dužina jedovatá není, zato v ní uložené semeno už má jedu dost.

Ale co si s tím má počít člověk, jeho mláďata, a domestikovaná zvířata, ti všichni už původní instinkty hodně poztráceli… Proto je nutné mít se na pozoru, zvláště na zahradách a doma, kde se děti a domácí mazlíčci pohybují bez přímého dozoru.
Největší hrozbou pro děti na zahradě mohou být tmavě modré plody bobkovišně, tedy falešného vavřínu, nebo krásně červené plody konvalinek. Ty je lepší hned po odkvětu ostříhat. Stejně jako lusky popínavé vistárie.
Ale především je důležitá osvěta: „Nejez, co neznáš!“ To se pak vyplatí i ve volné přírodě.

Problémem mohou být pokojové rostliny, zvláště pro psy a kočky, kteří byli přes léto více zvyklí pobývat venku. Najednou mohou mít doma méně podnětů a začnou zkoumat a okusovat… Třeba rostliny. Pro ně jsou pak velmi nebezpečné hlavně tyto: difenbachie, kroton, dracéna, klívie, durman, filodendron, lilie, azalka, vánoční hvězda, oleandr.

Měli bychom se tedy všeho bát? Ne, jen si dávat dobrý pozor. A nenarazit třeba někde na výletě, při usilovném sledování navigace, do bolševníku. Potřísnění jeho šťávou zprvu nic nedělá, ale po pár hodinách se projeví jako ošklivá spálenina či opařenina.

Bolševník je považován za invazivní rostlinu, původně byl dovezen jako okrasná. A je to podobný případ jako brambor, nejprve Evropu zaujaly květy, až poté hlízy, které ji zachránily před hladomorem. Ale pozor, bramborové hlízy také mohou být jedovaté, skladované na světle a v teple zezelenají a vyženou klíčky. Bez řádného vykrájení a uvaření mohou hodně uškodit. Ale nejjedovatější jsou plody (bobule) brambor, jen se jimi dosud moc lidí neotrávilo, jsou prý opravdu velice nechutné a málokdy jsou k vidění.

Autor: Zuzana Pavelková

Skrýt