Jen málokdo má na zahradě obyčejnou šípkovou růži, a když si pak chce natrhat na zimu šípky, musí za nimi někam na mezičku, pokud takovou v krajině vůbec najde. Ale co to vlastně je ten šípek? Je to plod růže, tedy plod nepravý, malvice, která obsahuje trochu chlupaté nažky. Ty je třeba při zpracování dužiny vyjmout. Chce to ale trpělivost.
Dají se však využít i šípky z růží ozdobných, jako je například růže Rosa rugosa, s takovým méně hezkým českým názvem růže svraskalá. Tyto šípky jsou větší, kulatější a mají více dužiny, proto se lépe hodí na výrobu šípkové marmelády. Na zimní čaj jsou však nejlepší sušené šípky z pravé šípkové růže (Rosa canina).
A jak jistě každý ví, šípky obsahují nezanedbatelné množství vitamínu C, kterého je zejména v zimních měsících potřeba.
Autor: Josef Duben