Rostliny se mohou množit semeny nebo různými částmi, a to jak nadzemními, tak podzemními. Ale také očkováním nebo roubováním, kde je cílem spojit výhody dvou rostlin. Většinou jde o spojení odolnější či vzrůstnější podnože s očkem či roubem z rostliny s kvalitnějšími plody. Roubování se používá hlavně u ovocných dřevin, ale roubují se i třeba okurky, a to na tykev, která vytváří mnohem větší kořenový systém. Celá rostlina je pak lépe zásobena vodou a živinami, a proto i mnohem lépe prospívá, má více plodů a prodlouží se sklizeň. Výnos okurek z jedné rostliny tak může být až o 50 % vyšší.
A nyní uvedeme pár pojmů, které se týkají množení rostlin.
matečná rostlina – vhodná pro množení nebo šlechtění, k odběru řízků apod.
množení rostlin vegetativní – rozmnožování rostlin různými jejich částmi (dělením trsů, šlahouny, hřížením, řízkováním, štěpováním, očkováním)
množení rostlin generativní –rozmnožování semeny
pravokořenné rostliny – vyrostly ze semene nebo jednoletého výhonu což je běžné u rybízu a angreštu. Rostliny nejsou ovlivněny podnoží
řízkování – řízky, tedy vrcholové části výhonů nebo část kořene, se použijí k vypěstování sazenice (muškáty, maliníky)
hřížení – výhon se ohne do země, nutno zatížit. Po zakořenění se odstřihne od matečné rostliny (rybíz, angrešt, líska, ostružina, šalvěj, zlatice)
odkopek – vyrůstá ve větší vzdálenosti od rostliny z pupenu na kořenech
dělení trsů – rozdělí se trs matečné rostliny na několik částí rostlin, u kterých je nutné zachovat poměr kořenů a nadzemní části (trvalky, ostružník)
podnož – rostlina , na kterou se štěpuje ušlechtilá odrůda. Podnož ovlivňuje a odolnost a především vzrůstnost (nutno sledovat při vybírání ovocných stromů)
štěpování – štěp, tedy část rostliny se přenese na podnož
roubování – roub, tedy část jednoletého výhonu s několika pupeny se přenese na podnož
očkování – očko, tedy jeden pupen s tenkým štítkem kůry, se přenese na podnož
Pokračování příště….
Autor: Zuzana Pavelková