Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Jahody

Jahody jsou velmi oblíbené. Komu by nechutnaly. Navíc obsahují mnoho vitaminů, zejména vitamin C. Kdo však touží mít bohatou sklizeň, musí rostlinám věnovat náležitou péči. Jahodníky je třeba vždy po třech letech obměňovat. Nejvhodnější doba pro výsadbu je přelom srpna a září. Sazenice do zimy dobře zakoření, vytvoří základy příštích květních pupenů, a tím je zaručena dobrá úroda hned v prvním roce po výsadbě. Ale nestačí jen obměnit jahodníky, chce to i změnit stanoviště, tedy vysazovat na jiný záhon.

Záhon pro pěstování jahod je nutno pečlivě připravit. Vybrat vhodné, slunné, a přitom chráněné místo. Půda by měla být lehká, humózní, vzdušná, s dostatkem vláhy a se slabě kyselou půdní reakcí.

Tak dva týdny před výsadbou je dobré do půdy zapravit kompost a přidat i rašelinu, protože v kyselejší půdě se jim lépe daří.

Sazenice jahodníku potřebují hodně místa. Na záhoně širokém 120 cm se dají vysadit 2 řady, každá tak 20 cm od kraje. Vzdálenost mezi rostlinami by měla být 25 až 30 cm. Jahodníky se vysazují do jamek. Pro zdravý růst a odolnost rostlin je třeba dodat sazenicím dostatek živin, proto je vhodné přímo do zeminy na dno jamek přimíchat pomalu se rozkládající organické hnojivo s optimálním poměrem živin. Sazenice se nesmějí sázet příliš hluboko, srdíčko musí být nad zemí, ale ani příliš mělko, aby nekoukaly kořeny, jinak špatně zakořeňují a rostou.

Před koupí sazenic je třeba se včas rozhodnout, zda chcete jahody jednoplodící (sklizeň je jen jedna, ale jsou to ty velké šťavnaté plody), stáleplodící (po sklizni znovu remontují a znovu plodí, i když jahody bývají menší, jenže se jimi můžete těšit až do zámrazu), nebo jahůdky měsíční (jsou malé, ale kvetou a plodí po celou sezónu).

Jahody se dají pěstovat i na balkonech nebo terasách, ty převislé i v závěsných květináčích.

Péči potřebuje i stávající výsadba jahod. Z trsů je třeba odstranit suché a poškozené listy, ale i odnože. Ovšem raději odstřihávat, ne odtrhovat, aby se nepoškodilo srdíčko sazenic.

Pěstování jahod opravdu není moc náročné a čerstvě utržená jahoda opravdu chutná jinak. Jak? Lépe!

 

Autor: Zuzana Pavelková

 

Skrýt