Sice se hovoří o Čechách, Moravě, ale i Rakousku a části Německa jako o zemích jablečného štrůdlu, například to říká Václav Cílek, ale jablka se dají využít i jinak. Právě nyní je na to čas.
Nelze se spolehnout na to, že uložené ovoce vydrží bez újmy a bez kontroly týdny. Je třeba nejméně každých deset dnů prohlédnout lísky s jablíčky, a zkontrolovat mimo jiné zda v chladné místnosti je trochu vzdušno. Pozornost si zaslouží zejména plody, které se „podařilo“ urvat nikoli utrhnout, tj. bez stopek. Ty je potřeba zpracovávat nejdříve. Samozřejmě také ta jablka, na kterých se projeví otlaky či puntíky anebo se začínají kazit od drobných zranění. A co s nimi? Možností je více. Jistě nejčastější bude využití do štrůdlu a receptů je hodně. Také se dá uvařit rychlý kompot s hřebíčkem, ovšem nezapomenout osladit, jinak to není dobré.
Ale nejrychlejší, a snad i nejlepší je vykrájená a pokrájená jablka rozpéct v troubě. Letos jsou díky teplému létu sladká i ta, která jsou normálně navinulá, takže netřeba sladit. Stačí trochu prosypat rozinkami, možná i trochou vyloupaných slunečnicových semínek. A před dopečením poprášit hnědým třtinovým cukrem. A jak to jíst? Jakkoli, samotné, s jogurtem, se smetanou. K snídani, ke svačině, jako moučník. Dobrou chuť.
Josef Duben