Děti, a nejen ony, hrášek milují. Takový čerstvý křupavý lusk s jemnými hrášky uvnitř… Proč si ho nedopřát? Hrášek se dá na zahradě sít až do půlky července. A pěstování není složité, stačí zasít, zalévat a na záhonku připravit oporu. Když rostlinky začnou růst, rostou opravdu rychle. Vhodný je výsev postupný, pak je také delší postupná sklizeň.
K přímé konzumaci je nejlepší hrách dřeňový nebo cukrový, u nich se dají jíst celé lusky. Hrášek je chutný, oblíbený, a ještě ke všemu zdravý, obsahuje řadu prospěšných minerálů i vitamínů.
A ještě hádanka na konec. Je to zelenina nebo luštěnina?
Všichni mají pravdu. Platí obojí. Když je mladý a zelený, tedy hrášek, patří mezi zeleninu. Zato zralý hrách, rozuměj semena, která znáte nejspíš v podobě hrachové kaše, to už je ale luštěnina.