Kdepak, to není japonské jódlování, jde o speciální druh dýně, která je velmi chutná, má mnoho způsobů kuchyňského využití a navíc krásně vypadá. A co je její největší předností? Před pečením, vařením či grilováním se nemusí loupat. Upravuje se, i se konzumuje, se slupkou. Samozřejmě je nutné ji nejprve rozkrájet a odstranit vláknitý vnitřek se semeny.
Pěstování není náročné, hokaido vyroste i na poměrně nehostinném poli, i když letos asi ne do moc velkých rozměrů. Dýní je kromě zmíněného hokaida celá řada, například dýně máslové nebo špagetové, ale mohu-li si vybrat, dám vždy přednost hokaidu, je tak krásně oranžové.
Někoho možná zarazí trochu sytá až moučná chuť připomínající žloutek, ale stačí před pečením osolit a pokapat olejem, to chuť zázračně uhladí. A na takové dýňové polévce si jistě pochutná téměř každý.
Autor: Josef Duben