angrešt
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Drobné ovoce

Co všechno do něj patří? Z těch nejznámějších a nejčastěji pěstovaných to jsou rybízy, angrešty, maliny, ostružiny, borůvky, a také borůvku připomínající zimolez kamčatský…

A právě nyní je čas na sklizeň, samozřejmě podle odrůd.

Je však třeba si uvědomit, že v letošním létě, kdy dost často prší, ovoce sice dozrává, ale sladkost není nijak zvláštní. Přesto nelze čekat, zralé ovoce prostě začne opadávat, ale už nezesládne.

Při zavařování bude bohužel větší spotřeba cukru.

Ale po sklizni je dobré hned stříhat. Letní řez je klidnější a pohodovější než ten v předjaří, kdy se pořád neví, zda ještě bude mrznout, anebo už je narašeno.

U rybízů je dobré vystříhat starší větve, a pěkně u země. Keřík se tak prosvětlí. A pokud se ponechá jen kolem sedmi výhonů, budou příští rok i větší plody.

Stejný postup se doporučuje i u angreštu, jen ty nové výhony, jsou-li příliš dlouhé, je dobré zkrátit.
U malin je postup jednoduchý, odplozené výhony se vystříhají až u země, z nových se ponechají jen ty nejsilnější, a i ty je dobré o třetinu zkrátit.

Ostružiny ještě nezrají, ale už je dobré je obhlížet. Z nových výhonů je dobré ponechat jen pár nejsilnějších, stanou se zárukou příští sklizně. Jen ty příliš dlouhé je třeba zkrátit, aby neutíkaly moc daleko od konstrukce, o niž se opírají.

U kanadských borůvek a kamčatského zimolezu se doporučuje spíše jen prosvětlení, ale až na podzim či v předjaří.

Autor: Zuzana Pavelková

Skrýt