Rybíz je již, až na výjimky sklizen, i maliny jsou již snědeny. Na konci léta je čas ostružin. Na kraji lesních pěšin jsou úžasné divoké, lesní ostružiny, ale pozor na trny.
V zahradě jsou poslední dobou hodně vidět různé kultivary ostružiníků beztrnných, popřípadě kříženců s maliníky. Jejich pěstování lze opravdu doporučit. Na konci léta již drobného ovoce není tolik, tím větší je radost z ostružin. Jejich pěstování není náročné, vyžadují slunnou polohu, ale zároveň i pravidelnou zálivku. A také si uvědomit, že plodí vždy na výhonech dvouletých, a to znamená ty loňské, na kterých se ještě nyní černají plody, po odplození vystříhat!
Hojně plodící ostružiník je samozřejmě třeba hnojit! Nejlépe speciálním hnojivem na bobuloviny. A nezapomenout zalévat i po odplození.
A nějaký recept na použití ostružin? Není to zbytečné? Nu budiž, tak zajisté čerstvé, popřípadě se šlehačkou, do jogurtu, nebo do koláče, zkrátka dle chuti. A trhat jen ty, které se již samy pouštějí. Ty, co „drží“, jsou ještě hodně navinulé.
Dobrou chuť!
Autor: Josef Duben