jablka - sklizeň
Poradna Facebook
Rádce pro vaši zahradu

Co s tolika padančaty?

Letos je velká úroda ovoce, větve jabloní se ohýbají a leckde se i lámou. Stojí pak za zamyšlení, zda k tomu nepřispěl amatérský sadař špatným řezáním stromů v předjaří. Příliš dlouhé a tenké větve trpí letošní nadúrodou nejvíce! Na to bychom neměli zapomenout při příštím jarním řezu.

Jenže když je taková úroda, je také hodně propadu, a co s tolika padančaty? Takové množství se ani do kompostu nedá dát, a navíc by to byla škoda. Kdo má lis, moštuje. A my ostatní? Také padančata sbíráme.

A co s nimi dál? Vykrájet, uvařit osvěživý rychlokompot s hřebíčkem, nebo povidla s kapkou octu, nebo stačí jablka rozpéct s rozinkami, a je tu hned pochoutka, třeba do jogurtu, nebo na chleba, či do štrůdlu. Je přece škoda úrodu nevyužít. Co se nestačí sníst, dá se sterilizovat, anebo zmrazit, a jak se v zimě takový polotovar na koláč bude hodit. No a vykrájené jádřince už se do kompostu dají dát, ale potřebují posypat větší vrstvou zeminy.

Autor: Josef Duben

Skrýt